Tipy na nejlepší superpotraviny nejen pro sportovce
Pokud se byť jen trochu zajímáte o to, jakým způsobem se stravujete, určitě jste se už s pojmem superpotraviny setkali. Víte, co přesně znamená a jak superpotraviny bez větších obtíží do jídelníčku zařadit?
Co to jsou superpotraviny?
Možná vás překvapí, že neexistuje žádná jednotná právně závazná definice, která by pojem superpotravina vymezovala. Jde pouze o marketingové označení určitých potravin, které se pyšní vyšším obsahem určitých živin. Těmto potravinám se připisují lepší zdravotní účinky než potravinám jiným. Jde například o posílení imunity, předcházení určitým nemocem či antioxidační a protizánětlivé účinky. Avšak jelikož tyto účinky jsou ne vždy vědecky podložené, informace o zdravotních účincích nesmí být na obalech potravin napsané. Z tohoto důvodu na obalu často najdeme pouze informace o obsahu vitamínů, minerálních látek a dalších prospěšných složek.
Ač je právní postoj k označení superpotravin spíše negativní, neznamená to, že bychom se měli superpotravinám vyhýbat. Tyto potraviny opravdu obsahují látky, které ač nejsou samy o sobě spásné, jsou zdraví prospěšné. Je vhodné je tedy do našeho jídelníčku zařadit, ale neměli bychom jíst jen je. Nic se nemá přehánět! Základem je totiž pravidelná a vyvážená strava, do které tyto prospěšné potraviny budeme pravidelně a s rozumem zařazovat.
7 superpotravin, které možná máte doma
Pod označením superpotravina se schovává celé spektrum různých potravin. My vám nyní představíme ty, které jsou v našich končinách běžné, možná je dokonce běžně kupujete a může si je tak dopřát každý.
Banán
Ač banán patří mezi exotické ovoce, dnes jej najdeme v každém obchodě a asi málokdo z nás si ho alespoň někdy nekoupí. Jeden banán může pokrýt téměř 10% denního příjmu vlákniny, která je důležitá pro podporu trávení. Banán je rovněž bohatým zdrojem draslíku, který je zásadní pro správnou funkci kardiovaskulárního systému. Kvůli vyššímu obsahu cukru je důležité si hlídat zkonzumované množství.
- Banán představuje skvělého pomocníka při zácpě i průjmovém onemocnění. Zlepšuje trávení, podporuje zdraví srdce a představuje perfektní zdroj energie před tréninkem.
Česnek
Česnek asi není třeba blíže představovat. Nachází se asi v každé kuchyni a dokonce si ho bez větších obtíží můžete vypěstovat sami. Ve všech částech rostliny najdeme prospěšný allicin, který se však během varu celkem rychle rozkládá. Mimo jiné obsahuje celou řadu prospěšných vitamínů. Za zmínku stojí například vitamín A, B1, B3 či vitamín C. Nejlepší je konzumovat ho v syrové formě, ale ne každému tato forma vyhovuje. Na trhu však nalezneme i celou řadu doplňků stravy s výtažkem z česneku.
- Česnek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podporuje imunitní systém a blahodárně působí na činnost kardiovaskulární soustavy či jater.
Jablko
Jablko bez debat patří mezi nejčastěji konzumované ovoce u nás. Pyšní se obsahem řadou prospěšných látek, avšak asi nejvýznamnější je obsah vitaminu C, A, E a vlákniny. Jedno středně velké jablko dokonce dokáže pokrýt až 20% doporučeného denního příjmu vlákniny. Jelikož je slupka na obsah prospěšných látek opravdu bohatá, jablka neloupejte.
- Jablko podporuje trávení, preventivně působí proti zácpě, posiluje imunitní systém a může pozitivně ovlivňovat paměť a mozkové funkce.
Fermentované potraviny
Jde o velkou skupinu potravin, kterou spojuje jedno – vysoký obsah probiotik. Patří mezi ně například kvašené zelí, kefír, kimchi či jogurt. Takové potraviny vám navíc doma celkem dlouho vydrží, a proto se v žádné domácnosti rozhodně neztratí. Fermentace není nějak zásadně složitá a můžete s ní začít i vy doma.
- Fermentované potraviny pomáhají udržovat v rovnováze střevní mikroflóru, podporují trávení potravy, chrání střeva před nežádoucími mikroorganismy a pozitivně ovlivňují imunitní systém.
Jahody
Drobné červené ovoce, jehož vůně evokuje atmosféru léta. Jahody mají červenou barvu díky barvivu anthokyanu, které patří mezi antioxidanty a chrání náš organismus před negativními důsledku stresu. Jahody obsahují také významné množství vlákniny a vitamínu C. Dokonce pokud si dáme 150 gramů jahod, tak naplníme doporučenou denní dávku vitamínu C pro dospělého jedince.
- Jahody jsou efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy. Podporují vylučování kyseliny močové, díky čemuž jsou doporučovány při dně či dnové artritidě. V neposlední řadě rovněž pozitivně ovlivňují činnost střev.
Rajčata
Rajčata si může pěstovat asi každý z nás. Ať už na zahradě, balkoně či v květináčích za oknem. Jsou bohatá na vitamíny C, B či E a draslík. 300 gramů rajčat dokonce dokáže pokrýt téměř celou denní potřebu vitamínu C.
- Rajčata podporují činnosti ledvin, posilují imunitní systém a zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi.
Okurky
Nízkokalorická zelenina, která nás zaručeně osvěží i v těch nejteplejších letních dnech. Aneb zelená kráska okurka. Okurky jsou tvořeny z 97% vodou a přesto v ní nalezneme řadu prospěšných složek. Za zmínku stojí například vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin K, draslík či železo. Okurky před konzumací zbytečně neloupejte, jelikož slupka je bohatá na obsah jednotlivých živin.
- Okurky podporují trávení a posilují funkci imunitního systému. Díky obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů přispívá k celkovému zdraví a pomáhá předcházet rozvoji některých onemocnění, mezi které patří například kardiovaskulární choroby.